Kanskje har du høye forventninger til ProtonVPN fordi den ble skapt av CERN-forskere og Harvard-fysikere. Det er det største krypterte e-postnettverket. De ble grunnlagt av sikkerhetseksperter, så du er sikker på at krypteringsstandardene er være helt topp.

Hvis du er mer nysgjerrig på ProtonVPN og fordelene / ulempene ved å bruke akkurat denne VPN-en, så kan du ta en titt her. Vi vil guide deg gjennom de gode – og knapt så gode – tingene ved ProtonVPN.

En fornuftig kundeservice

Et kontaktskjema i kundeservice foretrekkes sjelden. Det tar bare tid og er ikke superpersonlig. Vi liker å få hjelp med en gang – og i dag er vi alle rimelig kjent med en chattefunksjon.

Men vi må imidlertid være ærlige og si at kontaktskjemaet fungerte fint med ProtonVPN. De svarte tilbake innen 24 timer, og de svarte faktisk tilbake med et reelt svar og ikke en automatisert standardrespons med en irriterende referanse til noen FAQ-side. Dette er noe vi definitivt gir gode karakterer for.

Kan fungere med Netflix

VPN-er er kjent for å ødelegge muligheten til å se Netflix mens du kjører programmet. Det er noen VPN-er som Netflix ikke har bekjempet ennå, men det er ikke mange. På deres side sier ProtonVPN at Netflix fungerer på noen av serverne deres. Det er et litt vagt svar, men det gir oss håp om en mulig løsning.

Vi undersøkte fem av serverne og oppdaget at bare en av dem var virket: i England. Så det er reelt nok av dem til å annonsere med et Netflix-alternativ, men vær klar over de begrensede alternativene.

Lett å bruke – ja takk

De fleste foretrekker intuitive apper som er enkle å håndtere og oversiktlige. Heldigvis er dette også tilfellet for ProtonVPN. Ved første øyekast ser det kanskje ikke så enkelt ut, men vi lover deg at det blir det etter hvert.

Det tar imidlertid litt tid å laste ned, men det er enkelt å installere det. Det er faktisk et stort pluss at appen tilbyr en omvisning i funksjonene. Det er det ikke mange VPN-er som gjør. Det gjør det også enkelt for førstegangsbrukere av en VPN.

Du kan finne alt du trenger å vite på venstre side av skjermen. Her finner du knappen for å koble til og koble fra, listen over servere og muligheten til å aktivere Secure Core. Du kan enkelt skifte server, bare se på listen over land med servere, trykk på den, så kobles du automatisk til den beste serveren i det området. Selvfølgelig kan du også gå inn og velge spesifikke servere.

Vær oppmerksom på Sveits

Hvorfor det? Ja, det er der ProtonVPN er situert. Sveits er kjent for å være et nøytralt land som beskytter personvernet til innbyggerne og ikke involverer seg i konflikter. Imidlertid er de fortsatt et samarbeidende medlem av den utvidede Eyes Security Alliance. Dette er en verdensomspennende avtale som hjelper offentlige etater med å spionere på innbyggerne sine og kalle det ‘verdensomspennende sikkerhet’. Så når ProtonVPN ligger i Sveits, betyr det at du er ganske trygg. De lagrer ikke kundedataene sine på filer, men du må være klar over at myndighetene deres kan tvinge dem til å samarbeide.

Begrenset torrenting

Ikke forvent for mye når det kommer til torrenting. ProtonVPN tilbyr ikke ubegrenset torrenting. De sier til og med at det er fordi: «P2P ville øke belastningen på serverne våre på grunn av torrenting, og det vil legge mer press på oss, noe som til slutt ikke vil tillate oss å støtte de gratis kontoene fra de betalte kontoene.»

Så du kan bare bruke den på visse servere fordi de kanaliserer P2P-trafikk gjennom nøytrale, sikre land. Sveitsisk lovgivning tillater dette, men det er flere begrensninger som kan bli upraktiske i lengden.

Begrensede protokoller

ProtonVPN tilbyr bare OpenVPN-protokoll. Det er egentlig en bra ting, fordi det er noe av det beste på markedet. Alle bør bruke OpenVPN. Men dessverre er det ikke alle som har muligheten til å bruke denne protokollfunksjonen alene. Hvis du for eksempel bruker en eldre enhet eller en billigere versjon, for eksempel noen Chromebooker, støtter de kanskje ikke OpenVPN ennå. Da må du koble deg gjennom en annen protokoll som L2TP eller PPTP. Og disse er ikke like sikre, noe som drastisk trekker ned.

For få enheter å velge mellom

ProtonVPN tilbyr innebygget apps for Mac, Windows, Linux og Android, men det er også alt. Bruker du TOR, er det ikke mye å gjøre. Det er heller ikke noe innebygd alternativ for smart TV-er eller spillkonsoller.

De har 345 servere i 32 land, som også er i den lave enden. Vi vil tross alt foretrekke opptil 500 servere før det virkelig er noe å snakke om. Det kan til og med bli et problem for folk som leter etter VPN-er for å torrenting.

Hvis du betaler for ProtonVPN, kan du koble opptil 10 enheter til tilkoblingen – og det er et stort pluss!

Anbefaling?

Nei, egentlig ikke. De har noen gode funksjoner på grunn av en god forbindelse med virkelig høye sikkerhetstiltak, god kundeservice og en liten sjanse for å se Netflix. Men det er dessverre ikke nok.

Og det faktum at de samarbeider med andre mer aggressive regjeringskontorer rundt om i verden, er noe som er trekker veldig ned.

Dessverre er heller ikke hastigheten deres noe verdt å skrive hjem om. Og da er mulighetene for enheter også begrenset. Dessverre er ProtonVPN også relativt dyr, selv om du kan få en 20% årlig rabatt, synes vi det er for dyrt sammenlignet med hva du får ut av det.

Du kan lett finne mye bedre VPN-er på markedet, så ikke la deg friste av de første og beste. I hvert fall ikke hvis den første du møter er ProtonVPN.

3,3 rating